Книжарница

Новини и събития

Представяне на книгата "Българските освобождения. Изгубените поуки"

На 27 януари, от 18 ч. във Военния клуб в София ще бъде представена книгата на Румен Данов - "Българските освобождения. Изгубените поуки"

Румен Данов е съветник на президента Желю Желев по националната сигурност до 1995 г., когато подава оставка. Бил е член на няколко „неформални” организации преди 10 ноември 1989 г. Депутат във Великото народно събрание от „Екогласност”, СДС. Книгата „Българските освобождения” е резултат на дългогодишни наблюдения и личен опит в българския политически живот отпреди 10 ноември до наши дни. С особено внимание и от позициите на свидетел и участник в политическите процеси авторът разказва времето от началото на промените.

 

Жанрово, книгата е интересна амалгама от документалистика, политически анализи и кратки белетристични откъси по част от темите. В повечето случаи тезите на автора са спорни, изненадващи и нестандартни. Текстът се състои от две части. Първата е аналитичен опит за различен поглед върху публично наложилата се основна парадигма на Прехода:

 

Всеобхватен и коварен комунистически заговор, започнал още през 70-те години на ХХ век.

 

Тотална обществена фрустрация и безнадеждност заради проникването на агенти и комунисти навсякъде в социалния организъм.

 

Неверие в собствените сили и възможности и безкрайно вайкане за резултатите от Прехода.

 

И логично следващите въпроси:

 

Възможен ли беше преход в България, подобен на аналогичните процеси в Полша, Чехия и Унгария?

 

Възможно ли беше да се появи българският Лешек Балцерович, „бащата” на полската шокова реформа и едновременно с това бивш член на ПОРП?

 

Авторът аргументирано доказва, че професионалният и нравствен капацитет на личностите, участвали в годините на голямата промяна, изиграват решаваща роля за резултатите на прехода – такива, каквито ги познаваме днес, 25 години по-късно. Че националното униние е резултат не толкова на страховити сили и пъклени сценарии, колкото на неверие в собствените сили, в липсата на съгласие по основните параметри на промяната и пълното неразбиране за силата на допустимия компромис в името на бъдещето и прогреса.

 

Повествованието е „оцветено“ и с кратки лични разкази за времето преди и около 10 ноември.

 

Имаше ли конспиративност в дейността на „Екогласност”?

 

Продукт на ДС ли са дисидентските организации?

 

Как бяха унищожени двете основни партии в СДС – БСДП и БЗНС „Никола Петков”, и кой имаше полза от това?

 

Кой разкри досието на Петър Берон?

 

Кой подпали Партийния дом?

 

Какво е общото между 14 декември 1989 г. и 10 януари 1997 г.?

 

Кой стои зад печално известните „Боянски ливади”?

 

Втората част проследява последиците от три съдбовни дати в историята на България - трите български „освобождения“. Авторът дефинира интегритета на всяка общност като резултат от пълноценното взаимодействие на три базисни категории – собствеността, елитите и вярата/публичната нравственост.

 

Резултатите са шокиращи! Повторенията са обидно подобни и закономерно следващи всяка генерална обществено-политическа промяна, настъпила след 3 март 1878 г., 9 септември 1944 г. и 10 ноември 1989 г. Всеки път собствеността се сменя насилствено и за един исторически миг, включително и след първото, безспорното освободително събитие от 1878 г.

 

Всеки път елитите – едва-що оформили се и прохождащи, ще бъдат унищожавани (включително и физически, след второто „освобождение”) от изгладняла и озверяла армия нови партизани, чиновници и декласирана полуинтелигенция. Вярата няма да остане настрана от тези процеси – там също люшканията са от едната в другата крайност.

 

Поуки липсват. Или по-скоро – услужливо са забравяни. Всеки път започваме от нулата, без спомен за минал опит. Всеки път откриваме топлата вода, в резултат на което седем поколения българи са материално и духовно „ощавени”, замаяно питащи се защо сме такива ние, българите... Тази книга е изненадващ и предизвикателен опит да се намери отговор на този вечен и нелеп въпрос.


Вход за потребители

потребител:

парола:

Забравена парола
Защо да се регистрирам?

Новини и събития

Културни и други събития

Представяне на книгата "Българските освобождения. Изгубените поуки"

На 27 януари, от 18 ч. във Военния клуб в София ще бъде представена книгата на Румен Данов - "Българските освобождения.

Интервю с ДЕЯН ЕНЕВ

Писането е споделяне Докато свят светува, споделянето ще е истинската спойка между хората - казва известният

Откъси от книги

"Българските освобождения. Изгубените поуки" - РУМЕН ДАНОВ

Миналото е сблъсък на умрели версии. Която оцелее, възкръсва и това остава за поколенията... Историята на поредния

"Спомени за хора, камъни и риби" - БОРИС ХРИСТОВ

Смъртта ни праща често своите послания - върви подире ни и връзва скъсаните нишки на Съдбата; държи ни за

"Гравьор на сънища" АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ

Наско Х. Слезе на острова за любовни истории само с едно сребърно ключе в джоба. Върху дръжката му имаше релеф