Книжарница

Новини и събития

"Гравьор на сънища" АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ

           Наско Х. Слезе на острова за любовни истории само с едно сребърно ключе в джоба. Върху дръжката му имаше релеф на птица с големи криле и осткър клюн. Често пъти, напипвайки ключето, Наско Х. Опитваше остротата на клюна с пръсти, изследваше фината анатомия на крилата, често пъти въображението му създаваше разказ, в който той намира сребърната птица полумъртва, прибира я в джоба и някой ден тя, съживена от топлината, разперва криле и отлита.
           На острова Наско Х. Нае мансарден етаж с изглед към залива и тераса, любимо място на гълъбите. Вместо предвидения месец той остана на острова за любовни истории завинаги. Беше преминал достатъчно пътища и страни и единственото, с което можеше да отпразнува живота си оттук нататък, бе да приветства отново и отново всичко видяно под триумфалната арка на спомена.
            Местните жители често пъти виждаха високия му прегърбен силует да се слива със сенките на старата венецианска крепост, да се откроява на белия фон на морската пяна край форта, да присяда като въпросителна върху железните топове на пристанището.
            През всичките години на острова той често пъти си спомняше за сребърния ключ. Ако трябваше да бъде искрен, а той не можеше да бъде неискрен, изобщо не си спомняше как е попаднал у него. Понякога му се струваше, че някоя тайнствена ръка го е зашила в пелените му и през цялото време се е грижила да не го загуби в ужасната невинност на детството.
            Често пъти, озовавайки се на непознати места, той бе опитвал ключето в различни ключалки.Приемаше всеки неуспех на това начинание ведро, без скръб или тъга. Бе опитвал да отвори врата на сейф, входна врата, врата на скрин, на куфар, на спасителен изход, опитвал бе дори да отключи сърцето на една жена, но все безуспешно.
            Така Наско Х. Свърши своите дни на острова за любовни истории.
В един късен следобед той излезе на терасата с гълъбите и усети едно кратко и остро клъвване – като от клюн на птица, в сърцето си. Наско Х. Се усмихна и отлетя с гълъбите, чието ято се взриви в небето над острова. От тази възхитителна височина той видя, че островът има формата на ключалка.

Вход за потребители

потребител:

парола:

Забравена парола
Защо да се регистрирам?

Новини и събития

Културни и други събития

Представяне на книгата "Българските освобождения. Изгубените поуки"

На 27 януари, от 18 ч. във Военния клуб в София ще бъде представена книгата на Румен Данов - "Българските освобождения.

Интервю с ДЕЯН ЕНЕВ

Писането е споделяне Докато свят светува, споделянето ще е истинската спойка между хората - казва известният

Откъси от книги

"Българските освобождения. Изгубените поуки" - РУМЕН ДАНОВ

Миналото е сблъсък на умрели версии. Която оцелее, възкръсва и това остава за поколенията... Историята на поредния

"Спомени за хора, камъни и риби" - БОРИС ХРИСТОВ

Смъртта ни праща често своите послания - върви подире ни и връзва скъсаните нишки на Съдбата; държи ни за

"Гравьор на сънища" АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ

Наско Х. Слезе на острова за любовни истории само с едно сребърно ключе в джоба. Върху дръжката му имаше релеф