Книжарница

Новини и събития

Предговор към книгата-разследване за смъртта на Екзюпери "Сент-Екзюпери. Последната тайна"

Когато бях младеж, Сент-Екзюпери бе за мен един от моите учители в мисълта. Такъв беше и за по-голямата част от двайсетгодишните преди Втората световна война, по време на войната, пък и след нея. Смъртта му ме разтърси така, сякаш бях един от неговите най-близки приятели. А бях само един от многобройните му читатели.
Въпреки че не беше логично, аз следях от самото начало съобщенията за издирването на изчезналия в Средиземно море самолет. Признавам, че доста бързо се загубих в морето от информация. Четейки книгата на Жак Прадел, вдъхновена от разследванията на Люк Ванрел, успях да наваксам пропуснатото дори повече отколкото предполагах.
Винаги съм обичал загадките, но най-вече неразгаданите такива. Този път съм смаян от епичното надбягване, което без съмнение е довело до истината.
В понеделник, 31 юли 1944 година, в 8,45 ч., от летище Бастия-Борго излита майор Антоан дьо Сент-Екзюпери със самолет Lightning Р-38 F-5 № 223 с мисия да картографира и заснеме от голяма височина района на Гренобъл-Анеси. Той е сам на борда на самолета. Предвидено е да се приземи към 12,35 – 13,00 часа. След като до 14,30 часа няма новини за него, бива обявен за изчезнал по време на мисия.
Дали Сент-Екзюпери е бил свален от немски изтребител?
Дали не е станал жертва на повреда в двигателите или в навигационните уреди?
Дали не се е самоубил?
Бяха необходими повече от петдесет години задълбочени проучвания, за да се намерят останките на Р-38. Дълго време се считаше, че самолетът лежи на дъното на морето някъде в Залива на ангелите, между Корсика и Континента. През 1998 година един марсилски рибар вади от мрежата си странен предмет, част от който заблестява под слънцето: Жан-Клод Бианко е намерил неволно верижка, принадлежала на изчезналия велик писател.
По-късно, професионалният водолаз Люк Ванрел идентифицира официално при гмуркане, отломките от самолета на Сент-Екзюпери, на няколкостотин метра от остров Риу, в район с отвесни скали.
Книгата на Жак Прадел и Люк Ванрел – същински политически трилър – ни потапя директно в упоритото разследване, проведено от малък екип ентусиасти. Минава през района на Бастия, където Сент-Екзюпери е прекарал последните си часове, издирва оцелели немски и американски пилоти, проучва необитаем остров, на който тайнствено са били погребани останките на неизвестен авиатор и ни въвежда в немско благородническо семейство.
Резултатът е неоспорим. Сент-Екзюпери не е катастрофирал и не е претърпял авария. Не се е и самоубил. Загинал е за Франция в последния си бой. Немският пилот, който го е свалил, е още жив. Той свидетелства в книгата.

Ален Деко
Френска Академия на Науките


Вход за потребители

потребител:

парола:

Забравена парола
Защо да се регистрирам?

Новини и събития

Културни и други събития

Представяне на книгата "Българските освобождения. Изгубените поуки"

На 27 януари, от 18 ч. във Военния клуб в София ще бъде представена книгата на Румен Данов - "Българските освобождения.

Интервю с ДЕЯН ЕНЕВ

Писането е споделяне Докато свят светува, споделянето ще е истинската спойка между хората - казва известният

Откъси от книги

"Българските освобождения. Изгубените поуки" - РУМЕН ДАНОВ

Миналото е сблъсък на умрели версии. Която оцелее, възкръсва и това остава за поколенията... Историята на поредния

"Спомени за хора, камъни и риби" - БОРИС ХРИСТОВ

Смъртта ни праща често своите послания - върви подире ни и връзва скъсаните нишки на Съдбата; държи ни за

"Гравьор на сънища" АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ

Наско Х. Слезе на острова за любовни истории само с едно сребърно ключе в джоба. Върху дръжката му имаше релеф